Frankeştayn




Frankenstein, Marry Shelly’nin yazdığı bir romandır. Romanda felsefe ve bilim konuları işlenmesine rağmen “Frankenstein” bir korku romanı olarak hatırlanmaktadır. Bilinenin aksine Frankenstein ismi yaratığın değil onun yaratıcısı olan zeki ve hırslı doktorun adıdır.
Romanın kahramanı Victor Frankenstein, annesinin ölümü sonrasında büyük bir acı yaşar ve ölüme meydan okumayı kafasına koyar. Nitekim topladığı uzuvlarla yarattığı canlı sayesinde bu amacına ulaşır. Fakat sonrası hiçte Frankenstein’nın hayal ettiği gibi olmaz. Sevdiklerinden hiç ayrılmamak için kurduğu planlar bir anda suya düşer. Yarattığı canlı,insanlar tarafından dışlanır hatta öldürülmeye çalışılır. Yaratık Frankenstein’ı babası olarak gördüğü halde Frankenstein bile onu sevmez. Büyük bir yalnızlık çeken yaratık, Frankenstein’nın peşine düşüp,kendisi gibi bir canlı daha yaratmasını ister fakat Frankenstein kabul etmez. Bunun üstüne yaratık kızarak Frankenstein’nın önce erkek kardeşini daha sonra da sevdiği kadını öldürür. Frankenstein sevdiği insanların hepsini kaybeder,intikam almak için yaratığın peşine düşer ve kuzey kutbuna kadar onu takip eder. Kuzey kutbunda yorgun düşen Frankenstein, Kaptan Robert Walton tarafından kurtarılır. Tüm hikayesini Kaptana anlattıktan sonra Frankenstein ölür. Yaratık babasının cesedini görür ve ağlayıp yaptığı şeylerden dolayı hissettiği pişmanlığı dile getirir daha sonra bir buz parçasının üzerine atlayıp kendini yakacağını söyler. O günden sonra kimse yaratığı görmez.

Yayınlandığı senelerde Dr. Frankenstein gibi bir karakteri ve etrafında gelişen enteresan olayları konu alan roman,okuyanların olduğu kadar yönetmenlerin de dikkatini çekmiştir. Frankenstein; birçok filme,tiyatroya hatta başka yazarların romanlarına bile konu olmuştur. Roman,ilk kez 1910 yılında sinemaya uyarlanmıştır. İlk filmin üzerinden 100 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen Frankenstein hala ününü koruyan bir eserdir. Popüler kültürde de etkilerini devam ettirmektedir. Hala birçok yazar ve yönetmen, Frankenstein karakteri üzerinden eserler vermektedir.
Yıllardır romanlarla, filmlerle, tiyatrolarla insanların dikkattini çeken Frankenstein karakteri bundan sonra da kolay kolay unutulmayacak gibi…

                                                                                                                   

0 yorum:

Yorum Gönder