Ant Man (Karınca Adam)


Bizler gibi çizgi roman fanatiklerinin en büyük rüyalarından biri, belki de en büyüğü, içinde, ikonik süper kahramanlardan oluşan bir takımın yer aldığı uyarlama bir senaryonun beyaz perdeye yansımasıydı zannımca. Bu rüya, Avengers filmi gibi bir de iyi yönetmenliğin, komik diyalogların, göze direkt sokulmayan aksiyonun söz konusu olduğu ve başından sonuna kadar izlenebilir bir filmle gerçekleşince, yeme de yanında yat diyesi gelmişti insanın. Avengers’ın başarısı tabi biraz da pazarlama unsurları sayesinde sadece Marvel seyircisini değil, Marvel harici seyirciyi salonlara getirmesiyle de alakalıydı. Sonuç, tüm zamanların en çok hasılat yapan 3.filmi oldu Avengers. Kimine göre, süper kahraman filmlerinin zirvesiydi, daha ötesi yoktu, kimine göre de sadece bir başlangıçtı, sonrasında çok daha iyileri olacaktı. O kadarını bilemiyorum, ama çizgi roman dünyasını yakından tanıyan bir insan olarak, çizgi romanlar var oldukça, her zaman daha iyisinin yapılabileceğine olan inancım baki kalacak.
Avengers’in bu başarısından sonra Marvel’ın ikinci Avengers’ı yapacaklarını açıklamaları hiç şaşırtıcı olmadı, elbette ki. Ama ilk filmin bence küçük bir olumsuzluğu vardı ve benim gibi hardcore fanatiklerin, böyle inceden inceden söylendiği ama filmin büyüsüne haklı olarak kapıldığımız için unutulup giden bir sıkıntıydı bu. Avengers 2′nin isminin SDCC’de Avengers 2: The Age of Ultron olduğu açıklandığında, Yaşasın! nidaları attım, Ultron’un Marvel’ın en iyi kötülerinden biri olduğunu düşünüyorum çünkü. Amma velakin, bu açıklamanın çok öncesinde, filmde kimlerin yer alıp, kimlerin yer almayacağını öğrendiğimizde o zamanlar çok tepki vermemiştik ama esas kötünün Ultron olduğunu öğrendikten sonra, ilk filmde çok ufaktan serzenişte bulunduğumuz o olumsuzluğa artık tepki vermeden duramazdım.
Neydi bu konu? Avengers kadrosunda, Avengers’ın kurucularından Henry Pym (Ant-Man, Giant-man, Goliath, Yellowjacket, Wasp) ve Avengers ismini bulan eşi Janet Van Dyne’ın (Wasp) karakter listesinde yer almamasıydı ki Captain America, Black Widow ve Hawkeye kuruculardan değildir. Tamam, karakterlerin hepsinin ya giriş filmleri olmuştu veya giriş sahneleri olmuştu giriş filmlerinde, akuple edilemeyebilirlerdi hikayeye, bu kabul edilebilir dedim kendi kendime. Henry Pym’in de, Janet Van Dyne’ın da çok popüler olmadıkları, Hulk, Iron Man, Thor, Cap gibi kahramanların yanında süper güçler konusunda oldukça zayıf kaldıkları bir gerçek ama Black Widow veya Hawkeye gibi, albenileri az, süper olmayan karakterleri çok rahatlıkla koyabiliyorsan, bence Pym ve Dyne’ı da koyabilirsin, ya da devasa boyutlara ulaşabilen veya atomik seviyeye inip, karıncaları kontrol edebilen bir adamın hikayesinin inandırıcılıktan uzak olduğunu, özel efekt bakımından zorlayıcı olduğunu düşünüyorsan, ben de o zaman Nordik bir Tanrıyı ve sinirlenince devasa yemyeşil bir ucubeye dönüşen kendi halinde bir bilim insanını koyarım senin önüne. Bu konuda daha çok söylenebilecek şey var. Ancak önceden de dediğim gibi, film kötü bir film değil, hatta harika bir film. Henry Pym’de, Janet Van Dyne’da, Avengers fanları haricinde bilinmiyor zaten, ikinci filmde girerler, girmeseler de başka bir filmde ortaya çıkarlar dedim.
Nitekim haklı da çıktım, Ant-Man filminin yapılacağı açıklandı, hem de yönetmeni Edgar Wright olacak. Hoş, Ant-Man ismini alan çok karakter geçti Marvel dünyasından, ama ne bileyim, Spider-Man denince nasıl Peter Parker akla gelir, benim de aklıma direkt Henry Pym geldi, ilk duyduğumda, sevindim. (Bu yazıyı yazdığım ana kadar, Henry Pym’in Ant-Man’de olacağı açıklanmasına rağmen, esas Ant-Man’in Henry Pym mi olacağına dair herhangi bir açıklama yapılmadı.)   
Daha sonra sırasıyla Avengers 2 açıklandı, hah dedim Ant-Man 2.Avengers’a girecek o zaman, sonra Ant-Man’in yapılışı ertelendi, Avengers 2′nin çıkış tarihi Mayıs 2015, Ant-Man’in çıkış tarihi Kasım 2015 olarak açıklandı, aaaa, Ant-Man olmayacak mı yine, zaten kadroda da yer almıyordu adı, ama kadrolar değişebilir dedim, sonra Avengers ikinci filminin isminin, The Avengers: Age of Ultron olduğu açıklandı, önce yaşasın! Ultron! Ultron! Ultron! diye bağırdım, sonra, ama bir dakika ya, o zaman bir durun orada dedim, çünkü Ultron’un yaratıcısı Henry Pym yoktu kadroda, ama yine dedim tüm saflığımla, kadrolar değişebilir. Fakat bu sefer de, Age of Ultron’un yönetmeni Joss Whedon açıklama yaptı, Henry Pym olmayacak dedi. Dedim, Nasıl yani?? Çok yanlış bir karar, bari en azından yaratıcısı olarak, bilim adamı olarak yer alsın filmde, büyüyüp, küçülmesine gerek yok dedim. Dedim de dedim. Age of Ultron’da Pym’in gösterilmesi, sonrasında gösterime girecek Ant-Man’e de ilginin artması demek. Biraz pazarlamadan anlıyorlarsa, bunu yapmaları en doğrusu olacaktır, gerçi Henry Pym haricinde başka Ant-Man’i de konu edebilirler Ant-Man filminde ama yine de daha fazla para kazanmalarına yardımcı olacağı kesin. Joss Whedon’a güvenim sonsuz, ama Ultron’un yaratıcısını gidip Tony Stark yaparsa, Jarvis’i de gidip Ultron’a dönüştürürse acayip sinirlenirim bu da biline.
İşte bu gibi nedenlerle sitemizin karakter tanıtım dosyalarından ilkine bir Marvel karakteri, Henry Pym’in Ant-Man’i ile başlamak istedim, diğer Ant-Man’leri burada incelemedim, kim bilir belki zamanla onları da incelerim. Bir inceleme yazısından öte, bir nevi ufak bir çığlık bu makale, underrated diye tabir ettiğimiz, hak ettiğinden çok daha az değer verilen karakterlerden birisine yapılan haksızlığa karşı. Avengers kurucularından ve en zeki Marvel karakterlerinden birisi olmasına, doymak bilmeyen bilim tutkusuna rağmen, dengesiz davranışları, ciddi psikolojik sıkıntıları, buhranları ve kompleksleri ile hatırlandığı, bilindiği için. Hatta çizerin tekinin olan biteni yanlış yorumlaması yüzünden karısını dövmüşlüğü bile var maalesef bu kendine münhasır karakterin ki popüleritesinin az olmasının haklı olarak başlıca nedenlerinden biri de bu. Karakterindeki türlü olumsuzluklara ve garipliklere rağmen, Avengers dünyasına kattığı değer yadsınamaz, Ultron’un yaratıcısı olduğu için bile sadece, incelenmeyi, irdelenmeyi hak ediyor.
KARAKTER ÖZELLİKLERİ




Henry Pym(Ant-Man)

Gerçek Adı: Henry Jonathan “Hank” Pym
Takma Adları: Ant-Man, Giant Man, Goliath, Yellowjacket, Wasp, Scientist Supreme, Doctor Pym
Yaratıcıları: Stan Lee, Jack Kirby, Larry Lieber
İlk Göründüğü Sayı: Tales to Astonish #27 – The Man in the Ant Hill! (Hank Pym olarak)
Tales to Astonish #35 – The Return of the Ant-Man (Ant-Man olarak)
Tales to Astonish #49 – The Birth of Giant Man! (Giant Man olarak)
Avengers Vol1 #59 – His Name is…Yellowjacket! (Yellowjacket olarak)
Secret Invasion: Requiem Vol1 #1 – How I’ll Remember You (Wasp olarak)
Mesleği: Biyokimya doktoru, Maceraperest.
Takım Üyelikleri: Avengers, Mighty Avengers, West Coast Avengers, Avengers Academy, Avengers A.I., Secret Avengers, Defenders.
Güç ve Özellikleri:
- Ant-Man ve Yellowjacket olarak, kendi boyunu mikroskopik boyutlara, yaklaşık 1 cm’e kadar küçültebiliyor. Bunu ilk başta Pym parçacıklarıyla yoğrulmuş kapsüller aracılığıyla yapabiliyorken, sonraları Pym Parçacıklarının mutasyonuna uğradığı için kendi iradesiyle yapabilmeye başladı. Bu boyda iken vücut ağırlığı normal boydaki vücut ağırlığı ile aynı, bu nedenle kuvveti değişmiyor.
- Giant Man ve Goliath olarak, kendi boyunu, yüzlerce metre uzunluğa uzatabiliyor. Bunu ilk başta Pym parçacıklarıyla yoğrulmuş kapsüller aracılığıyla yapabiliyorken, sonraları Pym Parçacıklarının mutasyonuna uğradığı için kendi iradesiyle yapabilmeye başladı. Bu boyda iken boyu ile orantılı süper güce sahip oluyor.
- Wasp iken, boyunu Giant Man ve Goliath iken uzatabildiğinden daha fazlasına uzatabiliyor. Daha çok kuvvet ve staminaya sahip oluyor.
- Çok küçülüp, Marvel Mikro Evreni, Microverse’e, çok büyüyüp, Marvel Makro Evreni, Macroverse’e girebiliyor.
- Wasp iken, ellerinden biyoelektrik dalga gönderebiliyor. Omuzlarındaki hücre implantasyonu sayesinde, küçüldükçe omuzlarındaki plakalar böcek kanatlarına dönüşüyor ve uçabiliyor.(Kanatlarını şu anda kullanmıyor, ellerinden bir şeyler göndermiyor, vücudundaki biyoelektrik enerjisini ışına çeviren bir silaha sahip.)
- Büyüme ve küçülme güçlerini, başka canlılar veya maddeler üzerinde de kullanabiliyor.
- Deha seviyesinde zekası var. Marvel dünyasının en zekilerinden biri. 
- Biyokimya konusunda en iyi bilim insanlarından. Bu uzmanlık dalı haricinde, subatomik fizik (Pym Parçacıkları), robotik ve yapay zeka (Ultron) konuları da uzmanlık alanları.
- Boyuna göre dövüş taktikleri seçiyor. Captain America tarafından eğitilmiş, bu yüzden yakın dövüşte çok iyi. Judo ise en iyi olduğu savunma sporu. Dalgıç. Çok iyi bir pilot.
- Kullandığı konuşma aygıtı aracılığıyla, böceklerle iletişim kurabiliyor, onları kontrol edebiliyor. Bunu önceleri sibernetik başlığıyla yapıyordu.
- Wasp gözlükleri aracılığıyla, çevre görüş açısını arttırabiliyor, görüntü kaydı yapabiliyor, her türlü enerjiyi analiz edebiliyor, düşüncelerini radyo frekansları olarak iletebiliyor. Bunu önceleri sibernetik başlığıyla yapıyordu.
- Her türlü alet edevatı mikroskopik boyutta depolayabildiği bir cihazı var. Bu cihaz akıllı çipi sayesinde, Pym hangi durumda olursa olsun, doğru aleti cihaz içinden çekip verebiliyor.
ÖNEMLİ HİKAYELERİ
ORİJİN HİKAYESİ
Dr.Henry Pym biyokimya alanında uzmanlaşmış, başka bilim alanlarına da merakı olan, kendi halinde genç ama parlak bir bilim insanıdır. Macar asıllı, ABD’ye politik nedenlerden dolayı kaçmış,  güzel Maria Trovaya ile evlidir. Evlenmelerinden kısa bir süre sonra yapmış oldukları Macaristan seyahatinde, Macar gizli polisi tarafından Maria öldürülür. Eşinin öldürülmesinden sonra, ilk ruhsal çöküntüsünü yaşayan Henry Pym, toparlandıktan sonra, zekasını ve bilimini, zalimlik ve adaletsizlikle savaşmak için kullanma kararı alır. Almış olduğu bu karar, herhangi bir şeyi küçültmeye veya büyütmeye yarayan Pym Parçacıklarını keşfetmesine vesile olur.
KARINCA TEPESİNDEKİ ADAM
Henry Pym, manyetik alanları kullanarak, Pym Parçacıklarını iki farklı seruma hapsetmeyi başarır. Bir serum, canlı ve cansızları küçültürken, diğer serum tekrar normal boylarına kavuşmalarını sağlamaktadır. Pym, serumu üzerinde dener ve bir böcek boyutuna iner, ancak bir karınca tepesinde hapsolur (evet bence de biraz geyik) ve içindeki karıncalar yüzünden hayatı tehlikeye girer. Diğer serumu kullanarak kendini büyütmeyi başaran Pym, parçacıkların çok tehlikeli ve güçlü oldukları sonucuna varır ve parçacıkları yok eder. Ancak akabinde, verdiği kararın yanlış olduğunu fark eder ve Pym parçacıkları ile tekrar deneylere başlar, serumları baştan yaratır. Kendisi ile beraber küçülebilecek, kararsız moleküllerden oluşan bir kostüm yapmayı da ihmal etmez. Karınca tepesinde yaşadığı deneyimden sonra, karıncaları ve iletişim yöntemlerini incelemeye başlar, aylar sonra da, karıncalarla iletişim kurmasını sağlayan ilk sibernetik başlığını yapar. Şehirdeki tüm karıncalarla irtibat halindedir, karıncalar şehri dinlerler, herhangi birinin yardıma ihtiyacı olursa durumu Ant-Man’e iletirler. Ant-Man karınca yardımcıları ile beraber şehirdeki küçük çaplı suçları ve kötüleri engellemeye başlar. Engellediği kötüler arasında baş düşmanı (Ultron’u Avengers kötüsü sayarsak) Elias Starr nam-ı diğer Egghead de bulunmaktadır. Egghead, komünistlere sırlar sattığı için kovulan bir nükleer fizikçidir. Ant-Man’i yenmek isteyen lokal bir çete tarafından kiralanmıştır. Egghead, Ant-Man’e en büyük yardımın karıncalardan geldiğini fark eder, dehasını kullanarak karıncalarla irtibat kurmak için bir cihaz yapar ve bu cihaz aracılığıyla, karıncalara eğer Ant-man’i şuraya getirirseniz, onu tuzağa düşürebiliriz, böylece siz de özgürlüğünüze kavuşursunuz der. Tabi, karıncaların kendi istekleri dışında Ant-Man’e hizmet ettikleri yanılgısına düşmüştür. Karıncalar, Ant-Man’i durumdan haberdar ederler. Ant-Man Egghead’i alt eder. Ancak Ant-Man, artık tek başına kötülerle mücadele etmekte zorlandığının farkına varır. Egghead artık aranan bir suçludur ve Ant-Man’den intikam alma hissiyle yanıp tutuşmaktadır.
JANET VAN DYNE (WASP)’LA TANIŞMASI
Kosmos gezegeninden gelen bir uzaylı, Hank’in meslektaşlarından, astrofizikçi Vernon Van Dyne’ı öldürür. Ne yapacağını bilemeyen kızı Janet Van Dyne, Hank’i arar ve yardım ister. Daha önceden tanışıklıkları vardır. Hank, ölen eşine çok benzediği için Janet’i aklından çıkaramamaktadır. Yardım isteğini başta şaka olarak yorumlayan Hank, daha sonra karıncalardan Janet’in doğruyu söylediğini öğrenir ve Ant-Man olarak Janet’in yardımına gider. Janet, babasının intikamını almak ve suçluyu adalete teslim etmek istemektedir. Ant-Man, Janet’a otoritelere haber vermesi telkininde bulunur, beraber Hank’in laboratuvarına giderler. Burada, Hank, Ant-Man olduğunu itiraf eder ve Janet’a Pym parçacıklarını kullanarak küçülmeyi öğretir, biyokimya bilgisini kullanarak, Janet’a, küçüldükçe böceklerin kullandıklarına benzer kanatlar geliştirme yeteneği verir. Böylece Wasp yani yaban arısı doğmuş olur. İkili beraber, Wasp’ın babasının katili uzaylının peşine düşerler ve uzaylıyı yenmeyi başarırlar. Dyne ve Pym, bir müddet ikili olarak maceralarına devam ederler. Beraber, 3.sınıf kötülere karşı mücadele verirler. Hank bu esnada, Korr adını verdiği bir uçan karıncayı Wasp’e eşlik edebilmek adına kullanmaya başlar. Bir gün, Hulk’ın acilen bulunması ve yakalanması gerektiğine dair bir sinyal alırlar. Ve hayatları değişir (Tabi Marvel dünyasının seyri de.)
AVENGERS ve GIANT MAN EVRESİ
Avengers'la Tanışalım..
Avengers’la Tanışalım..
Sinyale cevap verenler sadece Hank ve Janet değildir. Thor ve Iron Man de bitiverirler olayların geçtiği yerde. Canla başla mücadele verirler Hulk’ı yenmek için. Ta ki Thor olan bitenin Loki’nin kandırmacası olduğunu anlayana kadar. Sonrasında hepsi güçlerini birleştirerek, Loki’yi yenmeyi başarırlar.  Hank, beşinin de farklı güçlere sahip olduğunu, bir araya gelip bir takım oluştururlarsa durdurulamaz olacaklarını belirtir. Diğerleri de bir araya gelip, takım kurma fikrine sıcak bakarlar, Janet da madem öyle, o zaman takımın adı Avengers gibi bir şey olsun der. Böylece Marvel’ın en iyi takımlarından biri, belki de en iyisi doğmuş olur. (Artık kına yakabiliriz :) ) Avengers takımı olarak yaptıkları ilk işlerden biri donmuş Captain America’yı bulup tekrar modern dünyaya kazandırmalarıdır.
Ant-Man'den Giant Man'e
Ant-Man’den Giant Man’e
Avengers takımı kurulduktan hemen sonra, Hank, Pym parçacıklarının, boyutlarını küçülttüğü gibi büyüttüğünü de keşfeder. (Biraz geç farkediyor zannımca, yani iki serumdan birinin küçüğü büyüğü çevirdiğini düşünürsek, 2+2=4) Boyu, yaklaşık 3.5 metreye kadar uzayabilmekte, ancak bu uzunluğu geçince çok dik duramamakta, kilosunu taşıyamamaktadır. Buna rağmen, Avengers macerasına Giant-Man olarak devam etmeye karar verir (Seneler sonra Giant-Man olmak istemesinin temel nedeninin, Thor ve Iron Man’in yanında kendini yetersiz hissetmesi olduğu ortaya çıkıyor. Bir insan kendine bu kadar mı güvenmez)  Hem Avengers üyesi olarak,hem de Wasp’la bir ikili olarak maceralarına devam eder. Wasp’la beraber büyük düşmanlarından biri daha sonra Whirlwind olacak Human Top’un elinde ilk yenilgiyi tadarlar (Hayret). Gel zaman, git zaman, Janet, Hank’in hareketlerinde bazı değişiklikler fark eder. Boyutları büyükken, daha dikkatsizce, daha bencilce davranmaya başlamıştır Hank. Bir yandan Human Top başlarına bela olmaya devam ederken ikilinin, bir yandan da 3.sınıf karakterleri alt etmeye devam ederler. Ancak, bu büyüme işlemi Hank’i oldukça zorlamaktadır, işlemin ölümcül olabileceğinden endişe duymaktadır. Bu endişelerin yanı sıra, Hank’in Avengers’la olan ilişkisinde de pürüzler baş göstermeye başlar. Hank’in karınca şebekesinin uyarılarına rağmen Mole Man’a karşı Wasp da dahil Avengers üyelerinin hiçbirinin  bir şey yapmaması Hank’in Avengers’a tepki vermesine neden olur.
En son, Janet, Count Nefaria ile olan mücadelede ciddi bir şekilde yaralanınca bardak taşar ve Avengers ile beraber Masters of Evil’a karşı verdikleri son mücadeleden sonra Hank ve Janet, hem Avengers’dan ayrılmaya, hem de ikili olarak kostümlerini temelli rafa kaldırmaya karar verirler.Artık yavaştan yavaştan romantizm de aralarında yeşermeye başlamıştır. (Şükür)
İKİNCİ AVENGERS ÇIKARMASI
Goliath
Goliath
Avengers’ı temelli bırakan ikili, tek tük de olsa, kötülere karşı bazı mücadelelerde yer almaya devam ederler. (Güya asmışlardı kostümleri) Mücadelelerden biri esnasında uzaylı Hidden Man, Hank’in küçülebilme yeteneğini bir ışın silahı aracılığıyla çalar. Bu olay, Pym parçacıklarının, Hank’in biyolojisini kötü bir şekilde etkilemesine sebebiyet verir, Hank büyüdükçe artık çok fazla, dayanılamayacak boyutlarda acı çekmektedir. Bu esnada, Wasp, Atlantisli Attuma tarafından kaçırılır. Hank, yeteneğini kullandıkça acı çektiği için, kendi başına yeterli olamayacağından korkar ve Avengers’dan yardım ister, Giant-Man kostümünü bir kenara atar ve Goliath olarak yeniden kahramanlar dünyasına karışır. (Sürekli kimlik değiştirmesi elbette sorunlu yapar bu adamı) Bir yandan suçla savaşmaya devam ederken, bir yandan da, laboratuvarında çalışmalar yapmaya devam eder güçlerini kontrol altına alabilmek için. Artık yavaş yavaş, Janet’in de, Hank’in de, seruma ihtiyaçları kalmamaya başlamıştır, kendi iradeleriyle boylarını değiştirebilmektedirler. Hank, Goliath olarak artık yaklaşık 7,5 metre boyuna ulaşabilmektedir, ancak bu boyda kalabilme süresi sınırlıdır. Er geç, tekrar küçülebilme kapasitesine kavuşur Hank, ama 3 metreye uzayabilme kapasitesini kaybetmiştir, ama sonrasında Collector’ın (Guardians of the Galaxy’nin kötülerinden biri) Hank’i bazı deneylere tabi tutması sonucunda, Hank tekrar Goliath özelliklerine kavuşur.
ve Ultron sahnede
ve Ultron sahnede
Hank’in ruhsal sıkıntıları, Masters of Evil ile karşılaştığı zaman nükseder. Masters of Evil, Crimson Cowl önderliğinde, Klaw, Whirlwind, Melter ve Radioactive Man’den oluşmaktadır. Kötülerden oluşan bu takım, Avengers’ı yakalamayı başarır, Avengers ise ancak Black Knight’ın müdahalesiyle Masters of Evil’ın elinden kurtulmayı başarır. Bu arada, Crimson Cowl’un robot Ultron-5 olduğu ortaya çıkar. (Amanın, amanın kimler gelmiş)
Bir süre sonra, Janet, Vision (Sonradan Avengers üyesi olacak) denilen sentetik bir varlığın saldırısına uğrar. Lakin, amacına ulaşamadan Vision yere yıkılır ve fırsattan istifade Hank tarafından incelenmek üzere Avengers Mansiyonuna götürülür. Bilinci yerine gelen Vision, Ultron-5 (Crimson Cowl) tarafından yaratıldığını ve tüm Avengers ekibini öldürmek üzere gönderildiğini anlatır. Vision’un yardımıyla, Ultron-5 yok edilir.
Daha sonraları, Hank, aylar önce yapay bir canlı yaratmak için bir deneye başlamış olduğunu hatırlar, ama deneyin sonucunu veya neden deneyden vazgeçtiğini bir türlü hatırlayamaz. Bunun üzerine, Avengers ekibi, Hank’in evini araştırmaya giderler, Hank’in evine dair en son hatırladığı şey bir başka deney sonrası binanın mahvolduğudur, ancak bina mühürlenmiş ve tamir edilmiştir, Hank bunların hiçbirinin yapıldığını hatırlamaz. Teknolojinin yardımıyla anılarını tekrar canladıran Hank, yapay zeka sahibi (kendi beyin paternlerinin baz olduğu) robotik bir yaşam biçimini yarattığını hatırlar. Bu robot Hank’e önce baba demiş, sonra onu öldürmeye çalışmıştır. Buna engel olmaya çalışan Hank yenilmiştir. Bu robot daha sonra Ultro ışınları ile Hank’i hipnotize etmiş ve doğduğunu unutturmuştur. Bu vesileyle, Avengers’ın en güçlü, en sağlam düşmanı Ultron-1 yaratılmış olur (Yuppi!). Hank, 2. ruhsal çöküntüsünü yaşar bu olay üzerine. Çok uzun süreler, Ultron’u yarattığı için suçluluk duygusu yaşar. (Daha yeni yeni 2013 Age of Ultron’dan sonra ancak yenebildi bu suçluluk duygusunu.)
YELLOWJACKET DA KİM OLA Kİ?
New York sokaklarında küstah mı küstah bir kahraman beliriverir. Bir soygunu durdurduktan sonra gazetelere adının Yellowjacket olduğunu iletir. Daha sonra Avengers Mansion’a gider ve üyelik ister. Avengers üyelerine, Hank Pym’i öldürdüğünü ve Janet Pym’i kaçırdığını, ona evlilik teklif ettiğini (aslnda Hank’in senelerdir yapmak istediğini yapmış) söyler.
Yellowjacket’ın gizli ininde, kaçırılan Janet ve Yellowjacket öpüşürler, Janet bu öpücük sonrası Yellowjacket’ın Hank (nasıl yani?) olduğunu fark eder ve evlilik teklifini kabul etmeye karar verir. Hatta, Avengers arkadaşları, Janet’a bu kararından dolayı karşı çıktığında, “Henry Pym’e aşıktım. Ama aramıza benim param ve onun bitmek bilmeyen araştırmaları girdi. Şimdi Hank yok. Ama mutlu olmam için artık başka bir şans karşıma çıktı.” diye cevap verir. Janet ve Yellowjacket büyük bir törenle evlenirler. (Daha absürd bir evlenme hikayesi olamazdı herhalde) Ama mutlulukları, Circus of Crime’ın Janet’ı kaçırma girişimi ile kısa sürer. Janet’ın ölme ihtimali, Hank’in aklını başına getirir ve Goliath kimliğini tekrar üzerine almasına vesile olur. Meğersem, Hank, bir gün laboratuvarında çalışırken, dikkati dağılmış ve yanlışlıkla test edilmemiş bazı kimyasalların dökülmesine sebep olmuştur. Ortaya çıkan gazlar, Hank’te şizofrenik bir kırılmaya neden olmuş, sonuç olarak Yellowjacket kişiliği ortaya çıkmıştır. Bu olaylara rağmen, ikili evliliklerini sürdürmeye, Hank de Yellowjacket kimliğini kullanmaya devam eder. Bu kimlikle beraber, Avengers üyeliğinin yanı sıra, sokaklara dönüş de yapar.
STRESİ ARTIK KALDIRAMIYOR
Sözel Tacizler Başladı Maalesef
Sözel Tacizler Başladı Maalesef
Bilimsel araştırma Pym’in her zaman istediği kariyer olmuştur, kahraman olmak pek ona göre değildir. Eskisi kadar zevk ve heyecan duymaz kahramanlık olgusundan, bir Avengers olarak her zaman kendini klasman dışı ve yetersiz hisseder diğer takım üyelerine kıyasla, çok uzun zamandır Pym parçacıkları haricinde bir bilimsel buluşu yoktur, Ultron’u yaratmıştır, suçluluk onu çıldırtıyordur, Avengers’a bir giriyor, bir çıkıyordur, hem de farklı kimliklerle her seferinde. Bunlar ve bunun gibi nedenler, en sonunda kendine olan güvenin tamamıyla yok olmasına, anlamsız davranışlarda bulunmasına, evliliğinin çatırdamasına, kimlik bunalımına girmesine sebep olur. Janet’ın vurdumduymazlığından, işinde itibar sahibi olmasından, parasından nefret eder ve başarısını kıskanır. Janet’ın bulduğu her fırsatta parasıyla gösteriş yapmasından sıkılır. Başarısızlıklarının acısını, Janet’a kırıcı konuşarak, sözel tacizlerde bulunarak çıkarmaya çalışır.
Elfqueen'e Saldırısı
Elfqueen’e Saldırısı
Bir gün, Elfqueen ile çatışmaya girer, diğer Avengers üyeleri ile birlikte. Yalnız, mücadele kendi içinde sonuca ulaşmış, tatlıya bağlanmış olmasına rağmen, hıncını alamayan Hank Elfqueen’e arkadan vahşice saldırır. Bu mantıksız davranış, Captain America’nın Hank’in davranışıyla ilgili grup toplantısı kararı almasına neden olur.  Yellowjacket’ın üyeliği yapılacak toplantıya kadar askıya alınır. Bunu duyan Hank, laboratuvarına kapanır ve bir robot yapmaya başlar. Bu robot, Avengers’a saldıracaktır, Hank, robotu kendisi yaptığı ve dolayısıyla nasıl kapatılacağını bileceği için sanki günü kurtarmış gibi olacak ve böylece takımdan atılamayacak kadar değerli olduğunu kanıtlayacaktır. Ancak evdeki hesap çarşıya uymaz ve Janet planlarını öğrenir.
O çirkin tokat
O çirkin tokat
Tartışırlar, Janet, Hank’i durdurmaya çalışır, bu sırada Hank, Janet’a o çok ünlü (senelerce Hank Pym karakteri üzerinde yapışıp kalan, karısını döven olarak adlandırılmasına neden olan) tokatını atar maalesef ve Janet’ın yere yığılmasına neden olur.
Toplantı esnasında Hank yüzsüz bir şekilde Captain America’yı suçlar, ama kimse haklı olarak inanmaz Hank’e, bunun üzerine Janet’in tüm itirazlarına rağmen, Salvation 1 adını verdiği kendi üretimi robotunu Avengers üzerine salar. Ancak robotu kontrol edemez ve Janet tarafından kurtarılır. Pym, Avengers’dan kovulur, Janet boşanma işlemlerine başlar. Artık psikolojisi iyice darmadağın olmuştur.
SUÇLU KİM
Pym, Janet’in evinden taşınır, cebinde beş kuruş para yoktur, Janet’in aylık çek teklifini de gururundan dolayı kabul etmez. Ne yapacağını bilmez halde dolanırken, karşısına eski düşmanı Egghead çıkar. Egghead, yeğeni Patricia Starr’ın kolunu kaybetmesine sebebiyet verdiği için kendini suçlu hissetmektedir ve Hank’ten, yüklü bir para karşılığında Tricia’ya özel dizayn ettiği biyonik kolu kendisine götürmesini ve takmasını talep eder. Egghead’in teklifini kabul eden Hank, görevi yerine getirir, ancak kolu Tricia’ya takar takmaz, Tricia Egghead’in kontrolü altına girer. Egghead, istediği zaman kolu patlatabileceğini, Tricia’nın hayatına önem veriyorsa tüm istediklerini yapması gerektiğini söyler Hank’e. Hank bunun üzerine, hükumetin Admantiyumunu çalmak için yardımcı olur Egghead’e, hatta, bu arada Avngers ile mücadele eder. Ancak Egghead yalan söylemiştir. Tricia’nın kolunda bomba yoktur. Üstüne üstlük, Tricia, tüm olan bitenin Hank’in suçu olduğunu söylemeye programlanmıştır. Hank, hainlikle suçlanır ve gözaltına alınır, duruşma gününü beklemeye başlar. Duruşma günü Masters of Evil (Egghead, Moonstone, Beetle, Tiger Shark, Radioactive Man, Shocker) Hank’i kaçırır, yakalanan Masters of Evil üyelerinden Shocker, Hank tarafından kendisini kaçırmaları için kiralandıkları yalanını söyler. Artık hiç kimse Hank’e inanmamakta ve güvenmemektedir, herkesin gözünden iyice düşmüştür. Egghead, Masters of Evil’a katılmasını teklif eder.
Hank, numaradan Masters of Evil’a katılmayı kabul eder, bu arada Avengers, Shocker’ın yalan söylediğini anlamıştır. Avengers, Hank’i kurtarmak için ne yapabileceğini planlarken, Hank neredeyse tüm Masters of Evil’ı tek başına yener. Avengers, Masters of Evil’in saklandığı yeri bulur, Hawkeye söz konusu yere girmeyi başarır ve Egghead’i Hank’e silah kaldırırken görür, Hank farkında değildir, Hawkeye silah namlusunu hedef alarak okunu atar, ancak silah geri teper ve Egghead’i öldürür. Bu olaylar neticesinde Hank’in şahitliği ile Hawkeye aklanır. Yellowjacket kostümünü bırakır Hank en nihayetinde en büyük hatasının kahraman olmaya çalışmak olduğunu biliyordur çünkü, Janet ile barışır ve New York’u terk eder.
WEST COAST AVENGERS VE İNTİHAR TEŞEBBÜSÜ
Artık sadece Henry Pym'im
Artık sadece Henry Pym’im
Pym, zaman geçtikçe, kahraman olarak olmasa da Avengers’a bir şekilde yardım etmek istediğini fark eder. Bunun üzerine, West Coast Avengers’ın yeni karargahında yönetici olabileceğini ifade eder. Teklifi kabul edilir, hem yönetici, hem danışman olarak çalışmaya başlar, bir yandan da bilim insanlığına devam eder laboratuvarında. Bu dönem, Hank’in iyiden iyiye psikolojisinin bozulduğu dönemdir. Ultron’un farklı farklı modelleriyle bitip tükenmeyen mücadelesi, Tigra ile yeni başlayan ama gayet de dengesiz devam eden ilişkisi, Tigra’nın er geç Hank’i artık istememesi, reddetmesi ve Hank’in Whirlwind’le tekrardan karşı karşıya gelmesi, en sonunda Hank’i intiharın eşiğine sürükler. (Yani bir karakter bu kadar mı depresif tasvir edilir?)
İntihar
İntihar
Tüm takım arkadaşlarına teker teker mektup yazar, Janet’e telefon eder, ondan özür diler ve silahını doldurur, tam ateş edecekken, koruyucu melek Firebird tarafından ikna edilir ve Firebird’in yardımıyla hayata tutunur, kendini toparlar. West Caost Avengers ekibine sayısız mücadelede teknik ve bilimsel destek sağlar, kendisine artık Dr.Pym denmektedir, kostümü ile beraber küçültebildiği alet deposu ve cephaneliği vardır ve West Coast Avengers’ın aktif üyesidir. Bu esnada Janet ile barışır, hükümet tarafından parçalarına ayrılan Vison’ı tekrar yapar. West Coast Avengers görev süresinin  sonuna doğru tekrar Avengers üyeleri arasına katılır.
ONSLAUGHT, AVENGERS’A DÖNÜŞ ve TEKRAR VEDA
Hank, Onslaught ile yapılan savaş esnasında öldüğü zannedilen Avengers üyelerinden biridir. Aslında işin doğrusu, Hank ve diğer Avengers üyeleri Franklin Richards (Reed Richards’ın mutant oğlu) tarafından yaratılan karşı dünyada/paralel boyutta kaybolmuşlardır. Geri döndüklerinde, Hank, küçülmeden, büyümeye her türlü ebat değişikliğini yapabildiğini ama objeler için aynı şeyi yapamadığını fark eder. (Hiç şaşırmadım.) Hank ve Janet arasında romantizm tekrardan yeşerir, Hank ayrılma korkusuyla daha ihtiyatlı davranır bu sefer, yine de tekrar evlilik teklif etmekten kendini alıkoyamaz, Janet ama kabul etmez.
Hank, kendisi gibi geri dönüş diğer üyelerle beraber, dünyayı kendi isteklerine göre yeniden tasarlamak isteyen Morgan Le Fay’i yenerek Avengers takımının tekrardan kurulmasına yardım eder. Giant-Man kimliğiyle Avengers’ın yedek üyelerinden biri olarak kalmayı kabul eder ve tam mesai laboratuvar çalışmalarına geri döner. Bu esnada Ultron tekrar hayatlarına girer, bu sefer Baltık bir ulusu yok edip, bulundukları bölgeyi yeni robot anavatanı ilan etmiştir,  Avengers’ın da yardımıyla, büyük mücadelelerden sonra, en sonunda Pym anti-metal Vibranyum aracılığıyla Ultron’u yok etmeyi başarır. Bu olaydan çok kısa bir süre sonra Hank, sırasıyla önce Avengers’ın aktif bir üyesi haline gelir, sonra da Yellowjacket olarak kahramanlık hayatına devam etmeye başlar.
Scarlet Witch  (Wanda Maximoff)yakın bir zamanda çocuklarını kaybetmiştir ve unutmaya çalışmaktadır. Bir gün havuz kenarında konuşurlarken, Janet yanlışlıkla çocuk mevzunu açar ve çocuklarını unutmak isteyen Wanda, çocuklarının hatırası ve hayatı boyunca kontrol etmekte zorlandığı realiteyi değiştirebilme gücü, aklnı kaçırmasına neden olur ve bu gücünü farkında olmadan takım arkadaşları üzerinde kullanır. Hank olaylar başladığında Stark ile beraberdir. Hank, Wanda’nın Stark’ı sarhoş gibi yaptığına, bu nedenle Stark’ın Latveria Birleşmiş Milletler temsilcisine neredeyse saldırdığına tanık olur. Bu esnada, Jack of Hearts’ın dirilmiş cesedi, kontrolden çıkmış Vision, bir grup Ultron robotu ve sinirlenmiş bir She-Hulk, Avengers Mansiyonuna saldırmaktadır. Hank olay yerine vardığında bilinçsiz bir Janet bulur, Janet’i hastaneye yetiştirir. Minimize halindeyken yaralandığı için, doktorlar çok fazla bir şey yapamazlar, Hank, takım arkadaşları Scarlet Witch ile mücadele ederken, Janet’in hastane yatağının yanında günlerce uyanmasını bekler, en sonunda uyanan ve Hank’in fedakarlığını fark eden Janet, ilişkilerine bir şans daha vermeyi kabul eder, beraber kahramanlığa bir süreliğine elveda demeye ve Hank’in kabul ettiği iş teklifinin ardından, Oxford İngiltere’ye yerleşmeye karar verirler. Avegers takımı da dağılır (Avengers Disassambled)
CIVIL WAR
Hanki civil war esnasında hükumet yandaşı bir tavır sergiler (maalesef), Iron Man’in baş destekçilerinden biridir. Yakın arkadaşı Bill Foster’ın ölmesine neden olan Thor klonunun yaratıcılarından biridir. Yeni süper kahraman takımlarını yetiştirmek için Shield ile beraber çalışır. Civil War sonrası, Time Magazini tarafından yılın adamı ilan edilir teknolojiye ve kahramanlık konseptine katkılarından dolayı.
Stark’ın Initiative programlarının ana eğitim karargahı olan Camp Hammond’da eğitmen olarak çalışmaya başlar. Bu arada, Civil War öncesi Janet ile ayrılmışlardır.
SECRET INVASION ve MIGHTY AVENGERS
Her ne kadar kahramanlık pek ona cazip gelmese bile, New Avengers (Avengers dağıldıktan sonra oluşturulan yeni takım) takım üyeleri seçilirken davet edilmemesi kendine olan güvenini sarsmıştır Hank’in. Janet ile ayrıldıktan sonra, Civil War ve House of M öncesi, Hank, Oxford’da, süper kahramanlara çok meraklı bir kadına aşık olur, günün birinde bu kadın olan biten her şeyi Hank’ten öğrendikten sonra şekil değiştirir, bir Skrull olduğunu söyler ona, onu yener ve yerini alır. Hank, Secret Invasion esnasında yerine geçilen onlarca kahramandan sadece biridir.
Secret Invasion sona erdikten ve Skrull istilası engellendikten sonra tutsaklıktan kurtulup, kendi yaşantısına geri dönen Hank, Secret Invasion esnasında, hayatının aşkı, Janet’in öldüğünü ve yokluğunda meydana gelen diğer olayları öğrenir. Olan bitenden, Avengers grubunun dağılmasından, arkadaşlıkların yok edilmesinden ve Janet’in ölümünden Iron Man’i sorumlu tutar. Öğrendiklerinin şokuyla kendini laboratuvara kilitler. Pym parçacıklarını modifiye eder, daha güvenilir hale getirir, kod adını eski eşini onore etmek için Wasp olarak değiştirir. Bu esnada, bilime katkılarından dolayı, Eternity tarafından dünyanın Scientist Supreme’i ilan edilir. Jocasta (Janet’in beyin paternlerne sahip robot) ile beraber Mighty Avengers’ı kurar, her konuda Iron Man’i suçlamaktadır, bu da aralarının iyice açılmasına sebep olur.  Hank, zaman içinde hapsolan Captain America’yı kendi zamanına getirmeye çalışan grup içinde yer alır. Siege esnasında da Mighty Avengers takımıyla beraber Norman Osborn’a karşı mücadele eden ekipler içinde yer alarak, Thor’a Asgard’ı kurtarmak için yardım eder.
AVENGERS ACADEMY ve FEAR ITSELF
Avengers 63 / Avengers Academy 7 Kapak Sayfaları
Avengers 63 / Avengers Academy 7 Kapak Sayfaları
Siege’den sonra Hank Pym Avengers Academy’i kurar. Pym, kötü olma kapasitesine sahip veya güçlerinin kontrolünü kaybetme olasılığı olan gençlere odaklanmaya karar ve gençlere onları iyileştireceğine dair söz verir. Güçlerini kontrol etmeyi öğretir onlara. Bu esnada Wasp kimliğini terk ederek Giant-Man kimliğine dönüş yapar.
Hank’in Skrull kopyasının Tigra ile olan ilişkisinden bir çocuğu olmuştur. Tigra, Hank’e, kendisine bir şey olduğu takdirde çocuğuna bakma sözü verdirtir. Bir yandan da, Hank Janet’i diriltmeye çalışmaktadır.
Fear Itself hikayesi esnasında Titania ve Absorbing Man, akademiye saldırır ve akademinin kurulu olduğu mansiyon harap olur. Sonrasında eski West Coast Avengers karargahına yerleşirler. Bu arada, Runaways takınından Victor Mancha’nın kendi “torunu” olduğunu öğrenir.
JANET ÖLMEMİŞ
Hank, diğer Avengers kurucu üyeleriyle beraber, anlam veremediği ve kimden geldiğini anlamadığı bir Avengers acil durum çağrısının peşine takılmaya karar verir, sinyalin Janet’den gelebiliyor olacağını fark eder, microverse’e gider, nitekim haklı da çıkar. Janet aslında ölmemiş, Microverse boyutuna geçmiştir.
Janet ölmemiş meğersem
Janet ölmemiş meğersem
Diğerleriyle beraber Microverse gangsteri Lord Gouzar’a karşı verdikleri mücadele sonrasında, Wonder Man’in de sonradan gelen yardımlarıyla Microverse’den kaçmayı başarırlar, ama Lord Gouzar onları takip etmiştir, Jan’i öldürmek istemektedir fakat hesap etmediği bir şey vardır. Sadece kurucu üyeler değil, tüm Avengers ekibini bulur karşısında ve haliyle yenilir. Daha sonrasında Janet’in dönüşü bir partiyle kutlanır.
AGE OF ULTRON
Seneler önce Hank Pym’e, alternatif evrenden gelen bir Wolverine yaklaşır. Bu alternatif evrende, Ultron New York’a ve dünyanın geri kalanına ani ve güçlü bir atakta bulunmuş böylece tüm dünyayı hükümranlığı altına almış ve insan ırkını yok etmiştir. Wolverine, bunun olmasını engellemek için geçmişe gelmiştir ve Hank’i öldürmek istemektedir. (Aslında öldürüyor da, burada çok detaya girmeyeceğim. AoU’yu alın bence.)
Lakin 1.Wolverine 2.Wolverine tarafından durdurulur. 2.Wolverine biraz daha yakın bir gelecekten, 1.Wolverine’in Hank Pym’i öldürmesiyle oluşan ve Morgan Le Fay tarafından sürekli tehdit edilen bir gelecekten gelmektedir.
Hank’in yaşamasına izin verilir, Hank Ultron’u yapmayacağını ifade eder, ancak tarihin gidişatının değişmemesi için yapması gerektiği hatırlatılır kendisine. Bununla beraber, Ultron’u gerektiğinde yok edebilecek güvenli bir kod programı yapmakla görevlendirilir. (Bu olayların hepsi yukarıda İkinci Avengers Çıkarması olarak bahsettiğim kısımda konusu geçen Ultron’un ilk yaradılışının ve Hank Pym’in bu detayları unutuşunun hemen öncesine denk gelmektedir.)Ultron’un Ingelligencia tarafından bulunması ve bazı olaylar silsilesi sonucunda tekrar aktif hale gelmesinden sonra, Pym bu programı çalıştırmayı böylece Ultron’u temelli kapatmayı başarır.
Bu olaylar sonrasında duygusal gelgitler yaşayan Hank en sonunda dünya üzerinde pozitif bir etkisi olduğu kanısına varır. Bildiği şekilde dünyayı ve hayatları kurtarmaya devam edecektir.(Aslında Age of Ultron biraz da Marvel dünyasının Hank Pym ile ilgili günah çıkarması. Artık sorunlarının arasında boğulan bir Hank Pym değil de, daha kendine güvenen, daha ne istediğini bilen, “Ben de varım” diyebilen bir Hank Pym okuyacağız.)
AVENGERS A.I.
Pym’in Ultron’u yok etmek için yarattığı virüs, evrim geçirerek, Dimitrios denilen yapay zekaya dönüşür ve askeri ve istihbari hedeflere saldırılar düzenlemeye başlar. Pym, bu yeni tehdidi ortadan kaldırmak için Avengers A.I. takımını kurar.











0 yorum:

Yorum Gönder