Hulk

 

Hulk

Bazen “İnanılmaz Hulk” olarak adı geçen ve gerçek ismi Dr.Robert Bruce Banner olan Hulk , Marvel Comics tarafından yayınlanan kurgusal süper kahraman karakterlerinden bidiridir. Hulk ilk olarak Mayıs 1962’de “İnanılmaz Hulk” adıyla yayınlanmıştır. Yaratıcıları Stan Lee ve Jack Kirby!dir. İlk basımından bugüne , Marvel Comics’in en çok tanınan süperkahramanlarından biri olmuştur.           

            Fizikçi Dr.Bruce Banner bir deney esnasında , kendi yarattığı bir yama bombasının patlamasına maruz kalır. Ve birden Hulk’a öfkeli bir canavara dönüşlür. Kahramanımız hem Dr.Banner hemde Hulk haliyle , polis ve asker tarafından sürekli kovalanır , bu kovalamaca Hulk’un yarattığı yıkıntıyla son bulur genel olarak , Hulk’un dış deri rengi yayın tarihinde  bazı değişiklikler gösterse de genel olarak yeşildir. 40 yıllık zaman diliminde , Marvel Evreninde var olan tüm süperkahraman ve kötü karakterlerle savaşmıştır. Bunların içinde Kaptan Amerika , Fantastik Dörtlü , Demir Adam , Örümcek Adam , Wolverine ve Doctor Doom’da vardır.



            Hulk’un ilk sayısı çıktığında gri renkteydi. Yaratıcısı Stan Lee’nin bundaki amacı herhangi bir ırkı kapsamamaktı. Ancak ressam Stan Goldberg gri rengin çizgi romandaki tonlamasının çok zor olduğunu belirtmesi üzerine , Hulk 2.sayıdan itibaren yeşil rengi aldı. Yıllar sonra baş serüvenlerde Hulk gri renge bürünecekti yeniden , ama sadece geçici olrak.

            Başlangıç hikayelerinde her akşam günbatımında Banner , Hulk’u düşünüyordu. Kısa süre sonra kızdığında ya da paniğe kapıldığında bu değişim gerçekleşmeye başlayacak ve hep bu şekilde yeşil devimiz ortaya çıkacaktı artık. Hulk’un birçok macerasında General Thaddeus “Thanderbat” Ross, kahramanımızı emrindeki müfrezeyle ve “Hulkavcıları” ‘yla yakalamaya ya da yok etmeye çalışır. Ross’un kızı Betty , Banner ‘a aşıktır ve babasını , Hulk’un peşinde olduğu için eleştirir.

            General Ross’un sağ kolu Binbaşı Glenn Talbot’da Betty’e aşıktır ve Hulk’un peşinde olmakla Betty’nin sevgisini daha onurlubir şekilde kazanmaya çalışmanın arasında kalmıştır. Rick Jones Hulk’un arkadaşı ve yandaşıdır. Sonraları genç bir çocuk olan Jim Willson’da Hulk’la arkadaşlık etmeye başlar.

            Yayınevlerinin aralarındaki anlaşmaya göre baskı oranını azaltan madde nedeniyle Hulk , &.sayısından sonra piyasadan çekilir. Ancak kısa bir süre sonra yaratıcı Jack Kirby bir üniversiteden , Hulk’un , resmi maskotları seçildiğine dair bir mektup alır. Böylece Lee ve Kirby üniversite öğrencileri arasında bir okuyucu kitlesine sahip olduklarının  fakına varırlar. Fantastik Dörtlü ve Örümcek Adam’ın maceralarında misafir olarak yer alır ve kısa zaman da bir süper kahraman takımı olan “İntikamcılar” ın değişmez üyesi olur.

            “Sersemleten Hikayeler” serisinde de yer alan Hulk, Dev Adam’ın rakibi olarak yer bulur hikayede . Karışık kahraman öykülerinin buluınduğu “Sersemleten Hikayeler” o dönemde çok yaygındı. Bu seride Hulk’un ölümcül düşmanları Leader ve ondan daha güçlü bir gama patlaması yaratığı olan Abomination ortaya çıktı.

            Yıllar içerisinde Hulk 4 ana biçimde değişime uğrayacaktı. Sırayla Bruce Banner , Azgın Hulk , Gri Hulk ve Birleşik Hulk(Profesör) . Hulk , nükleer fizikçi Dr.Robert Bruce Banner’ın alt benliğidir. Gama radyasyonuna maruz kalmanın sonucu olarak Banner , süper güce sahip yeşil dev bir yaratığa dönüşür sıkça. Hulk genel olarak bir süper kahraman gibi değerledirilsede , Banner’la olan ilişkisi Dr.Jekyll/Mr. Hide ilişkisini andırır. Hulk değiştiğinde zekası kıt ve kendini kontrol edemez bir haldedir sıklıkla ve büyük yıkımlara neden olabilir. Banner , Hulk’u bir lanet diye nitelendirir. Değişim genelde duygusal stres altındayken olur.

            Bruce Banner , duyguları bastırılmış bir daha v bilim adamıdır. O kadar sekidir ki , zeka tesleri bile onu derecelendirememektedir. Banner , o anki haline ve içinde bulunduğu baskının türüne göre davranışlarında değişiklikler gösteren Hulk formlarından birine bürünür. Klasik Hulk yani Azgın Hulk küçük bir çocuğun mantığına ve huyuna sahiptir. Önüne çıkıp onu sinirlendiren her şeyi yok etmesinin dışında , kaçma ve yalnız kalma çabası içindedir. Gri Hulk daha seki,dir ve planlı hareket edebilir. Yeniay gecelerinde gücü doruğa çıkar ve dolunayda çok zayıf düşer. Hulkların en küçüğüdür ama yine de insana tepeden bakar. Birleşik Hulk, Banner , Azgın ve Gri Hulk’un bişr kaynaşımıdır. Hepsinin özelliklerini içinde eritmiştir ve diğer adı “profesör” dür.

            Bu formların yanında küçük serilerde başka formlarda da yer almıştır. Akılsız , Hulk , Suçlu Hulk , Şeytan Hulk , Savaş Hulk , Holku , Yeşil Leke , Sakaarsen bunlardan bazılarıdır.

            İnanılmaz seviyede fiziksel gücü olan Hulk , bu güce duygu tellerindeki ani iniş ve çıkşlarla ulaşır. Yani , Hulk sinirlendikçe güçlenir. Hulk bir keresinde , dünyanın 2 katı büyüklüğünde bir asteroiti tek yumrukta parçalar. Hulk’un bacak kasları öyle güçlüdürki , bir sıçrayışta 5 km. kadar yol alabilir ve öfkesinin şiddeti onun , çok daha fazla mesafe katetmesini sağlayabilir. Bir mazerasında 1600km. lik bir sıçrayış yaptığı görülmüştür. Fiziksel yaralanmalar ne kadar ağır olursa olsun , üstün kas yapısı ve metabolizması kendisini yenileme özelliğine sahiptir. Aşırı ısıya , nükleer patlamalara ve zehirlere karşıda donanımlıdır , sanki onu çevreleyen görünmez bir kalkan varmışçısına , bu dış etkenler onda bir iz bırakmaz.

            Yaralanmalara karşı yüksek direncine rağmen Hulk’da incitilebilir. Birkaç kere adamantism çeliğinden silahlarla yaralanmıştır. Yinde de sıradan insanlara göre çok daha hızlı iyileşme yeteneği vardır. Ayrıca isteği dışında uyutulduğu , Banner’a dönüştüğü maceraları olmuştur.

            Hulk’un hızı Thor ve örümcek Adam ‘la boy ölçüşebilecek niteliktedir. X-Men Charles Xavier’inde telepatik saldırılarına karşı koyabilir.

            Medyada da 39 bölümlük çizgi filmi yayınlamıştır. İnanılmnaz Hulk adıyla da dizi filmi çekilmiştir. Bill Birby , Banner’ı , Lou Ferrigno da Hulk’u canlandırmıştır.

The Hulk, Marvel Comics adlı çizgiroman üreticisinin ortaya çıkardığı bir hayali kahramandır. Stan Lee ve Jack Kirby tarafından oluşturulmuştur. İlk defa The Incredible Hulk #1 (Mayıs 1962) adlı bölümde görülmüştür. İnanılmaz bir güce sahip olan bu yeşil dev, duygularını(öfkesini) kontrol edemez. Radyasyon kaynaklı mutasyon geçirmiştir.Ordu Captan America'yı süper güçlü yapan süper asker projesini yeniden başlatır,fakat bunu yapabilecek zekada birini bulmalıdır bunun üzerine, Doktor Bruce Banner'ı kandırıp onu radyasyon kalkanı yaptığına inandırırlar,Bruce Banner teorisinden o kadar emin olur ki bunu kendi üstünde dener radyasyon onu öldürmez fakat Hulk'a dönüştürür. Hayatının tehlikede olduğunu hissettiğinde ya da aşırı derecede sinirlendiğinde Hulk'a dönüşmektedir. Stan Lee, Hulk'un yaratılışının Dr. Jekyll and Mr. Hyde ve Frankenstein'ın kombinasyonundan esinlenerek ortaya çıktığını söylemiştir.

Güçleri

Güçleri babasının ona ufakken enjekte ettigi farklı yasam formlarının DNA sı mesela denız yıldızının bı kolunu kesdıgınızde o koldan tam bir vücut çıkması gibi... Bu dna ların toplamında bu tür bır canavar ortaya çıkmıştır ve gama radyasyonuna marus kalmasıda bu canavarın ortaya çıkmasına sebep olmuştur... Gücü sınırsız değildir. Hulkun gücünün sınırsız denmesinin nedeni güç seviyesinin çok çok aşağıdan başlayıp sinirlenerek bir binayı hareket ettirecek kadar güçlenmesidir.
Hulkun asıl amacı sinirlenerek gücünün World War Hulk taki kadar güçlü olmayı amaçlamasıdır. Bu ne Hulk un kafasında olan bir şey nede Bruce Banner in. Bu Hulkun DNA sındaki gizlenmiş bir şeydir ki World War Hulk kadar sinirlenip güçlenemeyeceği için gücünün bir sınırı yokmuş gibi gözükür.(World War Hulk ta Hulk, Evrendeki kozmik varlıkların silahlarıyla Sinirlenmesine gerek kalmadan gücününün doruklarına çıkarılmıştır. Bu yüzden Hulk normal olarak sinirlenmesiyle asla ve asla o kadar güçlü olamaz)
Ayrıca She Hulk kuzenidir.
Hulk Marvel



Dizi ve filmleri

1977 yılında ABD de Incredible Hulk adıyla 5 sezon 82 bölüm olarak televizyon dizisi yayınlanmış başrolünde dünya vücut şampiyonu Lou Ferrigno oynamıştır.
2003 yılında The Hulk adlı film yapılmıştır.Bu Hulk'un ilk sinema filmidir. Ang Lee'nin yönettiği filmde Eric Bana Jennifer Connelly Sam Elliott Nick Nolte Josh Lucas rol almıştır.
2008 yılında The İncredible Hulk adlı film yapılmıştır.Kadrosu ve konusu değişen filmi Louis Leterrier yönetmiş Edward Norton Liv Tyler Tim Roth William Hurt rol almıştır.
2009 yılında Hulk vs adlı Hulk ile Thor ve Hulk ile Wolverine in karşı karşıya geldiği bir çizgi film bulunmaktadır.
2012 yılında Yenilmezler adlı film 6 süper kahramanı birleştirdi.Bunlar; Iron Man , Captain America , Thor , Hulk , Hawkeye ve Black Widow'dur.Bu filmde Dr. Banner/Hulk rolünü Mark Ruffalo oynamıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder